Τα συστήματα υποβοήθησης του Peugeot 3008 που καινοτομούν

Εφοδιασμένο με όλες τις τεχνολογίες αιχμής, ο οδηγός του νέου PEUGEOT 3008 μπορεί να απολαμβάνει στο έπακρο τα δυναμικά χαρακτηριστικά ενός κορυφαίου SUV.

Όλες αυτές οι λειτουργίες ρυθμίζονται από το κεντρικού μενού ανατρέχοντας στην σχετική ενότητα με τις «ρυθμίσεις οχήματος».

Σύστημα Αυτόνομης Πέδησης και Προειδοποίησης Αποφυγής Σύγκρουσης (Active Safety Brake και Distance Alert)

Στην περίπτωση που υπάρξει κρίσιμη απόσταση από ένα προπορευόμενο όχημα ή από ένα διερχόμενο πεζό, η λειτουργία Προειδοποίησης και Αποφυγής Σύγκρουσης αφυπνίζει τον οδηγό! Το σύστημα Αυτόνομης Πέδησης (γνωστό και ως υποβοήθηση πέδησης σε έκτακτη ανάγκη) επεμβαίνει όταν ο οδηγός δεν αντιδράσει έγκαιρα στην σχετική προειδοποίηση  και υποβοηθά στην αποφυγή ή τη μείωση της σφοδρότητας μίας πιθανής σύγκρουσης (με ανάλογη μείωση της ταχύτητας του αυτοκινήτου). Το σύστημα αναγνωρίζει τα οχήματα που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση ή είναι στατικά, καθώς και τους πεζούς στον δρόμο (ποδήλατα, μοτοσικλέτες, ζώα και άλλα αντικείμενα είναι μη ανιχνεύσιμα).

H αυτόνομη πέδηση εμπλέκεται σε περιπτώσεις όπως:

  • όταν ανιχνευθεί άλλο κινούμενο όχημα και η ταχύτητα κυμαίνεται από 5 έως 140 χλμ./ώρα
  • όταν ανιχνευθεί στατικό όχημα και η ταχύτητα δεν ξεπερνά τα 80 χλμ./ώρα
  • όταν ανιχνευθεί πεζός και η ταχύτητα του αυτοκινήτου δεν ξεπερνά τα 60 χλμ./ώρα

Σύστημα Ειδοποίησης Εκτροπής Λωρίδας  (Lane Departure Warning)

Το εν λόγω σύστημα χρησιμοποιεί μια κάμερα που ανιχνεύει συνεχώς την συνεχή ή διακεκομμένη διαγράμμιση του οδοστρώματος και όταν υπάρξει ακούσια απόκλιση και σε ταχύτητες άνω των 80 χλμ./ώρα, τότε ο οδηγός αρχικά προειδοποιείται με ηχητική και στη συνέχεια οπτική επισήμανση.

Σε ταχύτητες από 65 έως 180 χλμ./ώρα, το σύστημα έχει επίσης την δυνατότητα να διορθώνει την πορεία του αυτοκινήτου στην τρέχουσα λωρίδα κυκλοφορίας ασκώντας μικρές τάσεις προς την αντίθετη φορά (μικρό-διορθώσεις με «ανάποδο»). Η διόρθωση της πορείας ακυρώνεται εφόσον ο οδηγός κρατήσει το τιμόνι στην ευθεία ή χρησιμοποιήσει τo φλας.

Σύστημα «επαγρύπνησης» οδηγού (Driver Attention Warning)

Το νέο SUV Peugeot 3008 εξοπλίζεται στάνταρ με το σύστημα Προειδοποίησης Διάρκειας Οδήγησης που αναγνωρίζει τον ρυθμό κίνησης και όταν ο οδηγός δεν έχει κάνει κάποια στάση  – σε συνεχή οδήγηση για τουλάχιστον δύο ώρες και η ταχύτητα είναι άνω των 65 χλμ./ώρα -, τότε τον προειδοποιεί ανάλογα. Αυτή η προειδοποίηση έχει την μορφή μηνύματος που συνοδεύεται με έναν διακριτικό ήχο και που τον παροτρύνει να προβεί σε ένα διάλλειμα για να ξεκουραστεί. Επιπρόσθετα, υπάρχει μια κάμερα τοποθετημένη στο πάνω μέρος του παρμπρίζ που ελέγχει την εγρήγορση του οδηγού αναλύοντας τυχόν αποκλίσεις από την κανονική πορεία και όταν είναι απαραίτητο υπάρχουν ηχητικές και οπτικές προειδοποιήσεις (π.χ. «Προσοχή!» ή «Κάντε ένα διάλλειμα»).

Αυτόματη ρύθμιση Φωτεινής Δέσμης Προβολέων

Το σύστημα έξυπνης υποβοήθησης φώτων συνδυάζεται με μία κάμερα που βρίσκεται στο πάνω μέρος του παρμπρίζ και ελέγχει για φωτεινές πηγές. Με αυτό τον τρόπο και ανάλογα με τις συνθήκες το σύστημα μπορεί να αλλάζει αυτόματα τα μεσαία από τα μεγάλα φώτα (μεγάλη «σκάλα») ακόμη και αν οδηγός αφαιρεθεί, βελτιώνοντας τα επίπεδα ασφάλειας.

Αναγνώριση Ορίων Ταχύτητας και οδικής σήμανσης

Η πολύ-λειτουργική κάμερα που βρίσκεται στο παρμπρίζ έχει την δυνατότητα να ανιχνεύει και να αναγνωρίζει τις πινακίδες με τα όρια ταχύτητας και την σχετική οδική σήμανση. Επίσης, το σύστημα χρησιμοποιεί δεδομένα που λαμβάνει από τους χάρτες του συστήματος πλοήγησης. Ανεξάρτητα όρια ταχύτητας, όπως αυτά για HGVs (οχήματα βαρέως τύπου, φορτηγά) δεν απεικονίζονται. Αυτή η λειτουργία είναι στάνταρ από την βασική έκδοση. Στην σύσταση ταχύτητας ο οδηγός μπορεί να αλλάξει την ρύθμιση την ταχύτητα του αυτοκινήτου που αναγνωρίζει η κάμερα, πιέζοντας το διακόπτη «MEM», ο οποίος βρίσκεται πάνω στο χειριστήριο ελέγχου του περιοριστή ταχύτητας/cruise control.