Οδική Ασφάλεια: Συστήματα που ξαγρυπνούν για το καλό μας!

Η  κούραση θεωρείται η αιτία για το ένα στα 5 τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη την ώρα που αρκετοί οδηγοί ομολογούν ότι είναι αρκετά κουρασμένοι όταν βρίσκονται πίσω από το τιμόνι. Τα σύγχρονα συστήματα που εντοπίζουν την κούραση συμβάλλουν στην αφύπνιση των οδηγών.

Συστήματα που «ξαγρυπνούν» για να …σκουντάνε τους οδηγούς όταν εντοπίζουν σημάδια κόπωσης. Λειτουργίες που προειδοποιούν τους νυσταγμένους όταν τα βλέφαρα είναι πλέον βαριά. Η τεχνολογία στην υπηρεσία της οδικής ασφάλειας. Ένα από τα πιο εξελιγμένα συστήματα που έχουν βάλει ένα σημαντικό λιθαράκι στην οδική ασφάλεια είναι τα συστήματα πολλών αυτοκινητοβιομηχανιών που ανιχνεύουν τα σημάδια κόπωσης και υπνηλίας των οδηγών.  Έρευνες, αναφέρουν ότι μεγάλος αριθμός Ευρωπαίων υποφέρει από έλλειψη ύπνου ενώ η  κούραση θεωρείται η αιτία για το ένα στα πέντε τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη. Μάλιστα, πολλοί οδηγοί  παραδέχονται ότι κουτουλάνε από τη νύστα όταν βρίσκονται πίσω από το τιμόνι. Επίσης, μελέτες από το γερμανικό ασφαλιστικό φορέα GDV δείχνουν πως ένα στα τέσσερα ατυχήματα στην Autobahn προκαλείται από την κόπωση του οδηγού. Ο κρατικός φορέας στη Σουηδία που έχει να κάνει με τα οδικά ατυχήματα, αναφέρει πως οι κουρασμένοι οδηγοί προκαλούν έως και το 30% του συνόλου των ατυχημάτων. Η υπνηλία ή και η κούραση επηρεάζει σημαντικά τις οδηγικές ικανότητες των οδηγών. Σήμερα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Mercedes-Benz, η Volvo, η VW , η Ford κ.α. έχουν εξελίξει μια σειρά συστημάτων που προειδοποιούν τους οδηγούς όταν διαπιστώσουν ότι είναι κουρασμένοι ή πρόκειται να κοιμηθούν πάνω στο τιμόνι!

MercedesBenz: Πρωτοπόρος στα συστήματα αφύπνισης

Το «Attention Assist» της Mercedes-Benz είναι ένα από αυτά, το οποίο εξελίχθηκε από τη γερμανική φίρμα πριν από 10 χρόνια και εφαρμόστηκε στα πρώτα της μοντέλα το 2009!  Συγκεκριμένα, το σύστημα ATTENTION ASSIST της Mercedes-Benz μπορεί – ιδιαίτερα στα μεγάλα ταξίδια ή κατά τη νυχτερινή οδήγηση – να αυξήσει την οδηγική ασφάλεια και να συμβάλλει στην αποφυγή του στιγμιαίου ύπνου. Το σύστημα εκπέμπει οπτικά και ηχητικά προειδοποιητικά σήματα αν ανιχνεύσει τα χαρακτηριστικά σημάδια κόπωσης ή έλλειψης προσοχής και προτρέπει τον οδηγό να κάνει ένα διάλειμμα. Ουσιαστικά το συγκεκριμένο σύστημα καταγράφει το οδηγικό στυλ του οδηγού. Όταν διαπιστώσει ασυνήθεις κινήσεις – πχ να κλείνει περισσότερο τα βλέφαρά του και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα να κρατάει κλειστά τα μάτια του – τότε τον προειδοποιεί με ηχητικό σήμα. Επίσης, ένα έγχρωμο ραβδόγραμμα πέντε σταδίων οπτικοποιεί τον βαθμό προσοχής που επιδεικνύει ο οδηγός και εμφανίζεται στην οθόνη πολλαπλών λειτουργιών του πίνακα οργάνων. Αν το ATTENTION ASSIST διαπιστώσει ότι το επίπεδο της προσοχής είναι χαμηλό, εμφανίζεται το σύμβολο της “κούπας του καφέ” για να ενθαρρύνει τον οδηγό να κάνει ένα διάλειμμα, και ακούγεται ένα ηχητικό σήμα.

Driver Alert Control: Εντοπίζει τους κουρασμένους οδηγούς

Το Σύστημα Επαγρύπνησης Οδηγού (Driver Alert Control) της Volvo είναι σχεδιασμένο να ανιχνεύει και να προειδοποιεί τους κουρασμένους οδηγούς. Το σύστημα μπορεί επίσης να καλύπτει άλλες καταστάσεις στις οποίες η προσοχή του οδηγού αποσπάται. Αποτελείται από μια κάμερα, μια σειρά από αισθητήρες και μια μονάδα ελέγχου. Η κάμερα μετρά συνεχώς την απόσταση ανάμεσα στο αυτοκίνητο και τη διαγράμμιση του δρόμου. Οι αισθητήρες καταγράφουν τις κινήσεις του αυτοκινήτου και η  μονάδα ελέγχου αποθηκεύει τις πληροφορίες και υπολογίζει αν ο οδηγός κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο του οχήματος.

Εάν ο κίνδυνος εκτιμάται ως υψηλός, ο οδηγός προειδοποιείται μέσω ενός ηχητικού σήματος. Ένα μήνυμα κειμένου εμφανίζεται στην οθόνη πληροφοριών του αυτοκινήτου, εμφανίζοντας συμβολικά ένα φλιτζάνι καφέ για να τον συμβουλεύσει πως ήρθε η ώρα να κάνει ένα διάλειμμα.

Ford: Και φυσικά, τα συστήματα πλέον έχουν περάσει και στον βασικό εξοπλισμό πολλών άλλων αυτοκινήτων. Για παράδειγμα, η Ford προσφέρει το Driver Alert System. Το συγκεκριμένο σύστημα χρησιμοποιεί μία εμπρόσθια κάμερα για να αναγνωρίζει οδικές σημάνσεις, να ανιχνεύει ακούσια εκτροπή από την πορεία του αυτοκινήτου και εμφανίζει το σύμβολο μιας κούπας καφέ για να δείξει ότι είναι ώρα για διάλειμμα.

VW: Ανάλογα σύστημα εντοπισμού της κόπωσης που παρακολουθεί την οδηγική συμπεριφορά του οδηγού διαθετει στα μοντέλα της και η VW. Εάν το σύστημα εντοπίσει σημάδια που προειδοποιούν για το ότι ο οδηγός πρόκειται να αποκοιμηθεί για λίγα δευτερόλεπτα- όπως για παράδειγμα πολύ δυνατό κράτημα του τιμονιού ή πολύ μεγάλο στρίψιμο του τιμονιού – το σύστημα προτείνει στον οδηγό με τη βοήθεια οπτικών και ακουστικών σημάτων να σταματήσει για λίγο.