Νέα αύξηση στα καύσιμα, λόγω του ΕΦΚ

Έως και 12 λεπτά/λίτρο αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές των καυσίμων, εξαιτίας της επικείμενης ανατίμησης στον ΕΦΚ.

Νέες ανατιμήσεις στις τιμές των καυσίμων κίνησης αναμένονται να φέρει η επικείμενη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΒΝΑ (Ένωση Βενζινοπωλών Νομού Αττικής), Μαρία Ζάγκα. Όπως τονίζει η εγχώρια αγορά καυσίμων δεν σηκώνει άλλους φόρους αφού η υπερφορολόγηση έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Να τονιστεί ότι σήμερα το 72% ενός λίτρου αμόλυβδης βενζίνης είναι φόροι και μόνο το υπόλοιπο 28% είναι καύσιμο. « Η αγορά των καυσίμων είναι ήδη φορτωμένη με φόρους.  Επίσης,  η επικείμενη ανατίμηση των καυσίμων, εξαιτίας της νέας αύξησης στο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης,  το μόνο που θα επιφέρει θα είναι περαιτέρω μείωση στην κατανάλωση και λουκέτο – λόγω της σημαντικής πτώσης του τζίρου – και σε άλλα βενζινάδικα».

Η επιβολή του ΕΦΚ  είναι προγραμματισμένη για τον Ιανουάριο του 2017. Όμως, είναι πολύ πιθανό οι αυξήσεις στα καύσιμα να εφαρμοστούν στα μέσα Οκτωβρίου– στην περίπτωση που η πορεία των εσόδων δεν είναι αναμενόμενη. Στην πράξη, οι οδηγοί, μετά την αύξηση του ΕΦΚ θα πληρώνουν κάθε λίτρο αμόλυβδης έως και 10-12 λεπτά πιο ακριβά , σε σχέση με σήμερα. Η τιμή της αμόλυβδης αναμένεται να  σκαρφαλώνει στα 1.50 – 1,55 ευρώ/λίτρο.  Συγκεκριμένα, επίκειται αύξηση του ΕΦΚ αμόλυβδης βενζίνης από 670 σε 700 ευρώ ανά 1.000 λίτρα και αύξηση του ΕΦΚ πετρελαίου εσωτερικής καύσης (ντίζελ) κινητήρων από 330 σε 410 ευρώ ανά 1.000 λίτρα.

Δεύτερη αύξηση στα καύσιμα για φέτος

Η επιτάχυνση της επιβολής του ΕΦΚ στις τιμές των καυσίμων το μόνο που θα επιφέρει θα είναι και νέα μείωση στην κατανάλωση, με αποτέλεσμα το κράτος να μην πετύχει τελικώς τα προβλεπόμενα έσοδα που αναμένει, αφού η επισκεψιμότητα στα πρατήρια θα σημειώσει και νέα «βουτιά», ανέφερε η κ. Ζάγκα. Να σημειωθεί ότι αυτή θα είναι η δεύτερη μεγάλη αύξηση των καυσίμων για φέτος, μετά την ανατίμηση που προηγήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, εξαιτίας της αύξηση του ΦΠΑ από 23% στο 24%.

Έχουν κλείσει τα μισά πρατήρια βενζίνης

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΒΝΑ, η παρατεταμένη κρίση, η μεγάλη πτώση στον κλάδο των καυσίμων και η υπερφορολόγηση αυτών έχει ως αποτέλεσμα την τελευταία πενταετία να κλείσουν τα μισά πρατήρια καυσίμων. «Από τα 9.000 βενζινάδικα που δραστηριοποιούνται σε όλη την χώρα πριν από 6 χρόνια, σήμερα, λειτουργούν μόνο τα 4.500. Και πολλά από αυτά είναι με το λουκέτο στο χέρι» επεσήμανε η κ. Ζάγκα.  Σήμερα, η χώρα μας είναι η τρίτη πιο ακριβή στην Ευρώπη στις τιμές των καυσίμων.

ΠΟΣΟ ΘΑ ΚΟΣΤΙΣΕΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ Η ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

Σημερινή τιμή
1,40 ευρώ/λίτρο αμόλυβδης
Πιθανή τιμή μετά την αύξηση του ΕΦΚ
1,52 ευρώ/λίτρο αμόλυβδης
Διαφορά
Φουλάρισμα 40 λίτρων 56 ευρώ 60,8 ευρώ + 4,8 ευρώ/φουλάρισμα
Φουλάρισμα 70 λίτρων 98 ευρώ 106,4 ευρώ + 8,4 ευρώ/φουλάρισμα