Έρευνα ΓΣΕΒΕΕ – Μείωση Τζίρου, παγίωση “ευέλικτης εργασίας”

Επιδείνωση του τζίρου κατά 18% για σχεδόν έξι στις δέκα μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, το δεύτερο εξάμηνο του προηγούμενου έτους, καταγράφει έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, μείωση της ζήτησης και νέων παραγγελιών για το ίδιο χρονικό διάστημα δηλώνει το 62,4% και το 65,9% αντίστοιχα, και μείωση ρευστότητας το 70,1%. Αμετάβλητη παρέμεινε η επενδυτική δραστηριότητα για το 51,14% των επιχειρήσεων, μείωση καταγράφεται για το 34,66% και αύξηση μόνο για το 7,7%.

Ως προς την απασχόληση, υπολογίζεται ότι χάθηκαν συνολικά 23.000 θέσεις εργασίας κατά το προηγούμενο εξάμηνο, ενώ το τρέχον μόνο το 8,1% δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε νέες προσλήψεις. Ωστόσο, ακόμα και όσοι δηλώνουν ότι θα προσλάβουν προσωπικό το αμέσως επόμενο διάστημα, το 36% θα είναι μερικής απασχόλησης, η οποία τείνει να παγιωθεί πλέον ως μορφή, αφού σχεδόν οι μισές μικρές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις (48,2%) δηλώνουν ότι ήδη απασχολούν προσωπικό με ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

Ετοιμάζουν «σαφάρι» στο ΚΕΑΟ

Υψηλούς στόχους θέτει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), όπου έχουν μεταφερθεί τα ληξιπρόθεσμα χρέη όλων των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς με υπηρεσιακό του έγγραφο ο διοικητής του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ζητάει να ανέλθουν στις 6.000 τη μέρα οι εντολές κατάσχεσης που εκδίδουν αθροιστικά οι τέσσερις «συστημικές» τράπεζες σε βάρος καταθετών με ληξιπρόθεσμα χρέη στους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι τους αμέσως επόμενους μήνες, χιλιάδες οφειλέτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με απειλές και εκβιασμούς από τις τράπεζες και το ΚΕΑΟ για να «τακτοποιήσουν» υποχρεώσεις στις οποίες αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Κι αυτό αφορά κυρίως αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους αγρότες, που συσσώρευσαν χρέη ιδιαίτερα στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης και τώρα κινδυνεύουν να χάσουν και τα ελάχιστα, αν υπάρχουν κι αυτά.

Θυμίζουμε ότι στο ΚΕΑΟ εντάσσονται πλέον και χρέη κάτω από 5.000 ευρώ, που σημαίνει η «μαρίδα» των οφειλετών, οι οποίοι, στην καλύτερη περίπτωση, κάτω από τον εκβιασμό της τράπεζας, θα κόψουν και από τα στοιχειώδη για να κάνουν κάποια ρύθμιση με το ΚΕΑΟ. Επομένως, ανεξάρτητα από το πότε θα ενεργοποιηθούν τα μέτρα γι’ αυτούς που πραγματικά δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, χρειάζεται να υπάρχει επαγρύπνηση για οργανωμένες παρεμβάσεις, καθώς υπάρχει κόσμος που μπορεί να του στερήσουν ακόμα και το φαΐ για μερικές εκατοντάδες ευρώ, την ώρα που οι μεγαλοεπιχειρήσεις χρωστάνε στο ΙΚΑ σχεδόν 8 δισ. ευρώ.