Το νέο iNEXT απαντά για το πως θα κινούμαστε στο μέλλον

Το iNEXT επιχειρεί να απαντήσει στο μεγάλο ερώτημα που βρίσκεται στο επίκεντρο των καθημερινών δραστηριοτήτων του BMW Group: «Πώς θα μετακινούμαστε στο μέλλον;» Το iNEXT βασίζεται αποκλειστικά στην ιδέα που γεννήθηκε για πρώτη φορά το 2007 με το “project i” και έλαβε σάρκα και οστά με το BMW i3 το 2013.

Το BMW Group έχει ήδη πετύχει πολλά σε αυτό τον τομέα: διαθέτει τώρα εμπειρία άνω των δέκα χρόνων στο χώρο της ηλεκτροκίνησης σε παραγωγή μικρής και μεγάλης κλίμακας, τα μοντέλα BMW i βελτιώνονται συνεχώς και η τεχνολογία τους εφαρμόζεται στο σταδιακό εξηλεκτρισμό μοντέλων BMW και MINI.

Το BMW Vision iNEXT .

«Το BMW Vision iNEXT αντιπροσωπεύει μία νέα εποχή γνήσιας οδηγικής απόλαυσης», δήλωσε ο Harald Krüger, Πρόεδρος Δ.Σ. της BMW AG. «Υπογραμμίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που παίζει η Γερμανία στο μέλλον της μετακίνησης».

Εξαιρετικά αυτοματοποιημένο, χωρίς ρύπους και πλήρως συνδεδεμένο, συγκεντρώνει τις στρατηγικές καινοτομίες σε ένα Vision Vehicle για πρώτη φορά και απαντά απροκάλυπτα στο ερώτημα: «Τι μορφή θα έχει ένα αυτοκίνητο όταν δεν θα χρειάζεται πλέον να οδηγείται από κάποιον, αλλά θα υπάρχει αυτή τη δυνατότητα εάν αυτός το επιθυμεί;» Στο επίκεντρο τέτοιων διαβουλεύσεων βρίσκονται – περισσότερο από ποτέ, οι άνθρωποι με όλα τα συναισθήματα και τις επιθυμίες τους.

Η έκδοση παραγωγής του BMW iNEXT θα γίνει η νέα τεχνολογική ναυαρχίδα. Η παραγωγή στο Dingolfing προγραμματίζεται να ξεκινήσει το 2021.

Οι οδηγοί του BMW Vision iNEXT μπορούν να επιλέξουν είτε να έχουν οι ίδιοι τον έλεγχο (σε “Boost” mode) ή να τον μεταθέσουν στο αυτοκίνητο (“Ease” mode). Το “Boost” mode χρησιμοποιεί το σύστημα ηλεκτροκίνησης για μία πολύ δυναμική και σχεδόν αθόρυβη οδηγική εμπειρία με μηδενικούς ρύπους.

Εκτός από το τιμόνι και τις ενδείξεις στην περιοχή του οδηγού, δεν υπάρχουν άλλες ορατές οθόνες ή χειριστήρια στο BMW Vision iNEXT. Για να διατηρείται ο απέριττος χαρακτήρας του πίσω τμήματος και οι επιβάτες να βρίσκονται στο επίκεντρο, η ευφυής τεχνολογία ενσωματώνεται χωρίς να είναι ορατή. Μόνον όταν είναι απαραίτητη, η τεχνολογία γίνεται ορατή και λειτουργική. Για παράδειγμα, στο μέλλον, ο έλεγχος κάποιων λειτουργιών θα γίνεται μέσω ξύλινων ή υφασμάτινων επιφανειών. Οι οθόνες δεν θα είναι πλέον απαραίτητες, καθώς μία ευφυής προβολή θα μπορεί να μετατρέπει οποιαδήποτε επιφάνεια σε διαδραστική οθόνη. Το BMW Vision iNEXT παρουσιάζει τρεις διαφορετικές, οραματικές εφαρμογές για την “Shy Tech” με τη μορφή των Intelligent Personal Assistant, Intelligent Materials και Intelligent Beam.

Intelligent Personal Assistant . Ο Έξυπνος Προσωπικός Βοηθός ενεργοποιείται για να απαντήσει στην προτροπή “Hey BMW”. Το BMW Vision iNEXT αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του ψηφιακού κόσμου και είναι άριστα συνδεδεμένο με το BMW Connected, με ευφυείς συσκευές και το δίκτυο έξυπνου σπιτιού (smart home network), επιτρέποντας στους οδηγούς να κλείνουν τα παράθυρα του σπιτιού τους, για παράδειγμα μέσω φωνητικής εντολής.

Intelligent Materials ( Έξυπνα Υλικά). Οδηγώντας σε “Boost” mood, η Οθόνη Ελέγχου (Control Display) μπορεί να λειτουργεί με συμβατικό τρόπο, μέσω αφής. Στο “Ease” mode, η ξύλινη επιφάνεια της κεντρικής κονσόλας θα προσφέρει αυτή τη λειτουργία ελέγχου. Η θέση των χεριών είναι το ίδιο ξεκούραστη όπως και όταν χρησιμοποιείται το iDrive Controller: το χέρι απλά ακουμπά στην ξύλινη περφορέ επιφάνεια, και όποτε δίδονται εντολές, φωτεινά σημεία που μοιάζουν με ουρά κομήτη ακολουθούν το δάχτυλο. Το ύφασμα Jacquard πίσω έχει ενσωματωμένη λειτουργικότητα ελέγχου. Ενεργοποιείται με ένα άγγιγμα και επιτρέπει τον έλεγχο της μουσικής με τη χρήση χειρονομιών συνοδεία λυχνιών LED που ανάβουν κάτω από το ύφασμα.

Intelligent Beam . (Ευφυής Δέσμη) Στη χρήση πολυμέσων, όπως συμβαίνει στη λειτουργία του αυτοκινήτου, οι ψηφιακοί και αναλογικοί κόσμοι θα συγχωνεύονται όλο και περισσότερο στο μέλλον. Η παρουσίαση πληροφοριών μέσω προβολής επεκτείνεται ραγδαία, κάτι που μακροπρόθεσμα θα καταργήσει την ανάγκη για οθόνες. Η τεχνολογία Intelligent Beam που παρουσιάζεται στο BMW Vision iNEXT ήδη προχωρά κατά ένα ακόμα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς χρησιμεύσει σαν φως ανάγνωσης και διαδραστική οθόνη προβολής. Αυτό επιτρέπει, για παράδειγμα, το κείμενο ενός βιβλίου, για παράδειγμα, να συμπληρώνεται από εικόνες, κινούμενο περιεχόμενο και διαδραστικά γραφικά, ελεγχόμενα μέσω αφής.