Νέο Audi A8 , Με σύστημα που μανουβράρει μόνο του!

Με κομψή εξωτερική σχεδίαση και καινοτόμες τεχνολογίες, η Audi ανανεώνει το A8, το κορυφαίο της σεντάν. Με νέους προβολείς και πίσω φώτα προηγμένης τεχνολογίας, κορυφαία δυναμικά χαρακτηριστικά, καινοτόμες λειτουργίες και ατμόσφαιρα στο εσωτερικό αντάξια μιας luxury εμπειρίας ευ ζην, το νέο Α8, ως μοντέλο κύρους, απευθύνεται τόσο στον ιδιοκτήτη που απολαμβάνει την οδήγηση όσο και σε εκείνον που προτιμά να μετακινηθεί χαλαρώνοντας στην πίσω δεξιά θέση.

Το Α8 είναι ο φυσικός διάδοχος του Audi V8, με παρουσία στη γκάμα της Audi από το 1994. Η τέταρτη γενιά της πολυτελούς λιμουζίνας, που παρουσίασε η Audi το 2017, ανέβασε το μοντέλο σε ανώτερα επίπεδα όσον αφορά την ισχύ, την εμφάνιση και τον εξοπλισμό. Η ανανεωμένη σχεδίαση – αποκάλυψη της μελλοντικής σχεδιαστικής γλώσσας της μάρκας – σε συνδυασμό με state-of-the-art τεχνολογίες και την εξαιρετική άνεση στα πίσω καθίσματα, έδωσαν το στίγμα της premium προσέγγισης της Audi σε αυτήν την κατηγορία. Το Α8 ανέκαθεν αντιπροσώπευε την ιδανική συνύπαρξη της απαράμιλλης άνεσης με τα σπορ χαρακτηριστικά.

Εξωτερικά, το μοντέλο ξεχωρίζει εμπρός από τους νέους προβολείς, την επανασχεδιασμένη και φαρδύτερη γρίλια Singleframe με χρωμιωμένες γωνίες και τις πιο όρθιες πλαϊνές εισαγωγές αέρα. Από το πλάι, εντυπωσιάζει η επίπεδη οροφή, οι φαρδιοί θόλοι των τροχών που υποδηλώνουν τη στάνταρ τετρακίνηση quattro, σε συνδυασμό με τα κοίλα πλαϊνά πάνελ. Πίσω, φωτιστικά σώματα OLED, λεπτομέρειες χρωμίου και μία φωτεινή λωρίδα απ’ άκρη σε άκρη, δίνουν μία ξεχωριστή σχεδιαστική ταυτότητα, που συμπληρώνει ένας μεγάλος διαχύτης στο κάτω μέρος. Ένα εξωτερικό πακέτο S line, διαθέσιμο για πρώτη φορά, προσδίδει σπορ σχεδιαστικές πινελιές ενώ για ακόμα πιο δυναμικές επιδόσεις προσφέρεται έκδοση S8.

Οι διαστάσεις του αποτελούμενου κατά 58% από αλουμίνιο μοντέλου, έχουν μεταβληθεί ελάχιστα. Το A8 έχει μεταξόνιο 3,00 μέτρα, μήκος 5,19 μ., πλάτος 1,95 μ. και ύψος 1,47 μ. ενώ το S8 είναι περίπου ένα εκατοστό μακρύτερο. Για την καμπίνα επιβατών έχουν χρησιμοποιηθεί εξαιρετικά άκαμπτο πλαίσιο με χάλυβα θερμής διαμόρφωσης και πολυμερή υλικά ενισχυμένα με ανθρακονήματα.

Οι προβολείς Digital Matrix LED, σε επίπεδο τεχνολογίας είναι συγκρίσιμοι με βιντεοπροβολείς, καθώς χρησιμοποιούν τεχνολογία DMD. Κάθε προβολέας έχει περίπου 1,3 εκατομμύρια μικροκαθρέπτες που διασπούν το φως σε μικροσκοπικά pixels, προσφέροντας στον οδηγό ελεγχόμενες συνθήκες άπλετου φωτισμού, με τη λωρίδα στην οποία κινείται το αυτοκίνητο να είναι ακόμα πιο έντονα φωτισμένη.

Εσωτερικά, το A8 διαθέτει οριζόντια αρχιτεκτονική, κάτι που τονίζει το ήδη μεγάλο πλάτος του. Ατμοσφαιρικός φωτισμός, εξαιρετικά άνετα καθίσματα με δυνατότητα μασάζ πλάτης σε 18 διαφορετικά σημεία, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα προσκέφαλα, ειδικά σχεδιασμένο υποπόδιο που προσφέρει μασάζ για τον επιβάτη πίσω από τον συνοδηγό, τετραζωνικός αυτόματος κλιματισμός και νέες οθόνες στο πίσω μέρος, συμπληρώνονται από ένα ψυγείο στις πίσω θέσεις, που προσφέρει ένα προσωπικό mini-bar.

Στον χειρισμό του A8 ξεχωρίζει το Audi virtual cockpit και το προαιρετικό head-up display επαυξημένης πραγματικότητας, που εμφανίζει πληροφορίες απευθείας στο οπτικό πεδίο του οδηγού. Ακολουθείται η φιλοσοφία λειτουργίας απόκρισης αφής MMI, με δύο οθόνες (10,1” και 8,6”) και λειτουργία φυσικού φωνητικού ελέγχου.  Το MMI Navigation plus τρίτης γενιάς (MIB 3) είναι στάνταρ και υποστηρίζει υπηρεσίες Car-2-X. Δύο οθόνες 10,1” με ανάλυση Full HD είναι προσαρτημένες στην πλάτη των μπροστινών καθισμάτων και σε συνδυασμό με προηγμένο σύστημα ήχου Bang & Olufsen με ενισχυτή 1.920 Watt και 23 ηχεία, φροντίζουν για τη ψυχαγωγία οδηγού και επιβατών.

Το Audi A8 διατίθεται είτε με τον 3.0 TFSI, V6 κινητήρα είτε με  τον οκτακύλινδρο 4.0 TFSI, με τεχνολογία cylinder on demand. Το Audi A8 55 TFSI quattro με τρίλιτρο κινητήρα έχει ισχύ 340 PS (250 kW) ενώ μια παραλλαγή με 286 PS (210 kW) είναι διαθέσιμη στην Κίνα. Η ροπή 500 Nm αποδίδεται στην περιοχή 1.370-4.500 σ.α.λ., επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 5,6 δευτερόλεπτα.

Τα αντίστοιχα νούμερα για το A8 60 TSFI quattro με τον 4.0 TFSI είναι 460 PS (338 kW) και 660 Nm ροπής (στις 1.850-4.500 σ.α.λ.), 0-100 χλμ./ώρα σε 4,4 δευτερόλεπτα. Θα ακολουθήσει έκδοση του Α8 με πετρελαιοκινητήρα καθώς και μία plug-in υβριδική(PHEV).