Tο ηλεκτρικό μέλλον του BMW Group πατάει γκάζι με πλειάδα μοντέλων!

Η τρέχουσα γκάμα μοντέλων προετοιμάζει το δρόμο, με την εταιρεία να ακολουθεί τη στρατηγική «η δύναμη της επιλογής» (power of choice) λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των πελατών και τις νομικές απαιτήσεις στις παγκόσμιες αυτοκινητιστικές αγορές. Η BMW X3 είναι το πρώτο μοντέλο που διατίθεται με ιδιαίτερα αποδοτικούς κινητήρες βενζίνης και diesel συμπεριλαμβανομένης ήπιας υβριδικής τεχνολογίας 48-volt, με plug-in υβριδικό σύστημα κίνησης και αμιγώς ηλεκτρικό.

 

Στο μέλλον, ακόμα περισσότερα μοντέλα με ηλεκτροκίνηση και με συμβατικά συστήματα κίνησης θα κατασκευάζονται σε μία γραμμή παραγωγής. Για παράδειγμα, η επόμενη γενιά πολυτελών sedan της BMW Σειράς 7 θα προσφέρεται σε αμιγώς ηλεκτρική έκδοση. Επίσης, οι δημοφιλείς BMW Σειρά 5 και BMW X1 θα κυκλοφορούν στην αγορά όχι μόνο με συμβατικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης και plug-in υβριδικά συστήματα, αλλά και ως αμιγώς ηλεκτρικές εκδόσεις.

 

Ο εξηλεκτρισμός των συστημάτων κίνησης αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του τομέα D-ACES (Design, Autonomous, Connected, Electrified & Services/Shared) όπως ορίζεται στη στρατηγική NUMBER ONE > NEXT του BMW Group. Σήμερα, το BMW Group ήδη προσφέρει τη μεγαλύτερη γκάμα αντίστοιχων οχημάτων σε όλο τον κόσμο. Τα μοντέλα αυτά εντυπωσιάζουν επίσης με τα σπορ χαρακτηριστικά τους. Επιπλέον, η γοητεία τους οφείλεται στην εκφραστική σχεδίαση και την προηγμένη τεχνολογία που διαθέτουν σε επίπεδο λειτουργίας και ψηφιοποίησης, σύμφωνα με το lifestyle σύγχρονων target groups.

Η πέμπτη γενιά της τεχνολογίας BMW eDrive γιορτάζει την πρεμιέρα της στη νέα BMW iX3 (κατανάλωση καυσίμου στο μικτό κύκλο: 0,0 l/100 km, κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας: 17,8 – 17,5 kWh/100 km, εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο: 0 g/km). Η ποιότητα των εξαρτημάτων της – ηλεκτροκινητήρας, μπαταρία υψηλής τάσης, τεχνολογία φόρτισης και ηλεκτρονικά ισχύος – είναι προϊόν της εμπειρίας που έχει αποκτήσει η BMW i στον τομέα της ηλεκτροκίνησης από το 2011. Το BMW Group βασίζεται στην εσωτερική εξέλιξη όλων των εξαρτημάτων της τεχνολογίας BMW eDrive. Ενδεικτικό παράδειγμα της προόδου που έχει επιτευχθεί είναι η μπαταρία υψηλής τάσης του BMW i3, η αποθηκευτική ικανότητα της οποίας έχει διπλασιαστεί από τότε που λανσαρίστηκε το μοντέλο, χωρίς αλλαγές στο χώρο εγκατάστασης.

 

Γνήσια οδηγική απόλαυση, απόλυτη διασκεδαστική οδήγηση: αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα BMW iX 3, BMW i 3 και MINI Cooper SE .
Με την 5η γενιά της τεχνολογίας BMW eDrive που χρησιμοποιείται στην BMW iX3, η απόδοση και η ισχύς του ηλεκτροκινητήρα, το ενεργειακό περιεχόμενο της μπαταρίας, η ικανότητα φόρτισης και ο ευφυής έλεγχος του συστήματος φτάνει σε νέα επίπεδα. Ο νέος ηλεκτροκινητήρας αποδίδει 210 kW/286 hp και κινεί τους πίσω τροχούς. Το πρώτο, αμιγώς ηλεκτρικό Sports Activity Vehicle συνδυάζει σπορ στυλ και υψηλή αυτονομία έως 520 km – όχι λόγω μεγάλου μεγέθους μπαταριών, αλλά με μία ευφυή συνολική φιλοσοφία απόδοσης και δυναμικής συμπεριφοράς. Από το 2021, η 5η γενιά της τεχνολογίας BMW eDrive θα χρησιμοποιείται επίσης στα μοντέλα BMW i4 και BMW iNEXT.

 

Αμιγώς ηλεκτρικό σύστημα κίνησης, αλουμινένιο πλαίσιο και καμπίνα από πλαστικό ενισχυμένο με ανθρακονήματα (CFRP) – με αυτά τα προσόντα, το BMW i3 (κατανάλωση καυσίμου στο μικτό κύκλο: 0,0 l/100 km; κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας: 13,1 kWh/100 km, εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο: 0 g/km) παραμένει αδιαπραγμάτευτα πρωτοπόρος της πολυτελούς ηλεκτροκίνησης σχεδόν επτά χρόνια μετά το ντεμπούτο του. Χάρη στα ελαφριά, ανθρακονημάτινα υλικά, το BMW i3 πετυχαίνει σπορ επιδόσεις με μία συγκριτικά μικρή μπαταρία, όπου το βάρος του οχήματος είναι εφάμιλλο ενός συμβατικού μοντέλου της ίδιας κατηγορίας. Το ηλεκτρικό σύγχρονο μοτέρ του BMW i3 αποδίδει μέγιστη ισχύ 125 kW/170 hp, που φτάνει μέχρι και τα 135 kW/184 hp στη περίπτωση του BMW i3s (κατανάλωση καυσίμου στο μικτό κύκλο: 0,0 l/100 km, κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο μικτό κύκλο: 14,6 – 14,0 kWh/100 km, εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο: 0 g/km).

 

Η ισχυρότερη έκδοση του συστήματος κίνησης χρησιμοποιείται επίσης στο MINI Cooper SE. Η ουσιαστικά διαφορά της από το BMW i3s είναι ότι το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό MINI είναι προσθιοκίνητο (FWD), τυπικό χαρακτηριστικό της μάρκας. Αντίθετα, το BMW i3 και το BMW i3s βασίζονται στην κλασική φιλοσοφία πίσω κίνησης. Η ευελιξία της τεχνολογίας BMW eDrive αντανακλάται και στη ειδική έκδοση της μπαταρίας υψηλής τάσης, που έχει σχήμα T και είναι χαμηλά τοποθετημένη στο πάτωμα του αυτοκινήτου. Ως αποτέλεσμα, ο διαθέσιμος χώρος για τους επιβάτες και τις αποσκευές του MINI Cooper SE ουδόλως αποκλίνει από τις αντίστοιχες τιμές ενός 3θυρου MINI με συμβατικό σύστημα κίνησης.

Τα καλύτερα δύο κόσμων: plug  in υβριδικά μοντέλα από τις BMW και MINI .
Χάρη στην έξυπνα ελεγχόμενη αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο συστημάτων κίνησης, τα plug-in υβριδικά μοντέλα BMW και MINI συνδυάζουν τα καλύτερα των δύο κόσμων. Αυτά επιτρέπουν αμιγώς ηλεκτρική οδήγηση στην πόλη και στις διαδρομές από και προς το σπίτι και το γραφείο, καθώς και μία μεγάλη συνολική αυτονομία για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων. Η ηλεκτρική αυτονομία αυξάνεται μέσω εντατικής ανάκτησης ενέργειας στη φάση ρολαρίσματος και φρεναρίσματος. Επιπλέον, η ευφυής διαχείριση προσφέρει τη δυνατότητα εξοικονόμησης ενέργειας της μπαταρίας για οδήγηση μηδενικών ρύπων σε κατοικημένες περιοχές. Η λειτουργία preconditioning για το εσωτερικό προσφέρεται στάνταρ και εγγυάται βελτιστοποιημένη άνεση όλες τις εποχές του χρόνου χάρη στη βοηθητική θέρμανση και το σύστημα κλιματισμού (A/C).

 

Στα plug-in υβριδικά μοντέλα της BMW Σειράς 7, στην BMW X5 xDrive45e (κατανάλωση καυσίμου στο μικτό κύκλο: 2,1 – 1,6 l/100 km, κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο μικτό κύκλο: 23,5 – 21,3 kWh/100 km, εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο: 47 – 37 g/km) και στη νέα BMW 545e xDrive Sedan (κατανάλωση καυσίμου στο μικτό κύκλο: 2,4 – 2,1 l/100 km, κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο μικτό κύκλο: 16,3 – 15,3 kWh/100 km, εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο: 54 – 49 g/km), ο ηλεκτροκινητήρας, ο οποίος είναι ενσωματωμένος στο κιβώτιο Steptronic λειτουργεί σε συνδυασμό με έναν εξακύλινδρο εν σειρά κινητήρα βενζίνης, αποδίδοντας συνδυασμένη ισχύ 290 kW/394 hp.