NEO CUPRA BORN, ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΟ 100% ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ

Το CUPRA Born έρχεται να δώσει νέα ώθηση στην αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Το πρώτο 100% ηλεκτρικό όχημα της CUPRA διαθέτει προηγμένη τεχνολογία για δυνατές συγκινήσεις, συνδυασμένη με ένα πλαίσιο που προκαλεί οδηγικά συναισθήματα σε κάθε συνθήκη καθώς και εντυπωσιακή σχεδίαση. Το CUPRA Born σηματοδοτεί μια νέα ηλεκτρική εποχή για τη μάρκα και έρχεται να προστεθεί στις plug-in υβριδικές εκδόσεις των CUPRA Leon και CUPRA Formentor. Επιπλέον, είναι το πρώτο μοντέλο με ουδέτερο αποτύπωμα CO2, όπου ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές χρησιμοποιείται σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού & παραγωγής. Οι επιπρόσθετες εκπομπές αντισταθμίζονται από περιβαλλοντικές επενδύσεις πιστοποιημένες με τα υψηλότερα πρότυπα. Σχεδιασμένο στη Βαρκελώνη, στα κεντρικά γραφεία της CUPRA στο Martorell, το CUPRA Born παράγεται στο εργοστάσιο του Zwickau στη Γερμανία.

 

Κινητήρες: η αρχή μιας νέας εποχής

Το CUPRA Born με κίνηση στους πίσω τροχούς, δημιουργεί μια πιο σπορ οδηγική αίσθηση και εμπειρία. Διατίθεται σε εκδόσεις απόδοσης 150PS (110kW)/310Nm και 204PS (150kW)/310Nm. Το υψηλής απόδοσης Βorn προσφέρει επίσης το πακέτο επιδόσεων e-Boost αυξάνοντας την απόδοση στα 231PS (170kW)/310Nm. Το e-Boost διατίθεται με δύο επιλογές μπαταρίας: Με την μπαταρία 77kWh που προσφέρει επιτάχυνση 0-100km/h σε 7 δευτερόλεπτα και αυτονομία περίπου 540km, και με την μπαταρία 58kWh με τα 0-100χλμ/ώρα να έρχονται σε μόλις 6,6 δευτερόλεπτα και με την αυτονομία να φτάνει τα 424χλμ. Επιπλέον, το πακέτο e-Boost περιλαμβάνει μεγαλύτερα μπροστινά φρένα και στάνταρ ζάντες 19” καθώς και τιμόνι CUPRA με satellite buttons. Το CUPRA Born χρησιμοποιεί υδρόψυκτη μπαταρία ιόντων λιθίου τοποθετημένη χαμηλά και κεντρικά στο αυτοκίνητο ώστε να προσφέρει καλύτερη κατανομή βάρους (50% μπροστά, 50% πίσω) και να μειώσει το αντίκτυπο του αυξημένου βάρους.

 

 

Το Βοrn διαθέτει τρεις επιλογές μπαταρίας με χωρητικότητα 45kWh, 58kWh και 77kWh και με μέγιστη αυτονομία περίπου 540km με μία μόνο φόρτιση σύμφωνα με τον επίσημο κύκλο δοκιμών WLTP. Η επίτευξη του μεγάλου εύρους αυτονομίας επιτυγχάνεται από το προηγμένο  σύστημα θερμικής διαχείρισης που διατηρεί στο βέλτιστο τη θερμοκρασία της μπαταρίας.

Όσον αφορά τους χρόνους επαναφόρτισης, σε μόλις 7 λεπτά μπορούν να προστεθούν επιπλέον 100 χιλιόμετρα αυτονομίας χρησιμοποιώντας ένα σημείο φόρτισης 170kW. Ακόμη και αν η κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας είναι μόνο στο 5%, μπορεί να αναπληρωθεί στο 80% σε μόλις 35 λεπτά. Το CUPRA Born μπορεί να συνδεθεί τόσο σε δίκτυα φόρτισης AC (έως 11kW) όσο και DC (έως 170kW), οπότε είτε βρίσκεστε στο δρόμο είτε στο σπίτι, η επαναφόρτιση της μπαταρίας είναι γρήγορη και απλή. Το CUPRA Born είναι εξοπλισμένο με Drive Profile, που σημαίνει ότι μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες του οδηγού του. Διαθέτει πέντε διαφορετικά οδηγικά προφίλ: Range, Comfort, Performance, Individual και CUPRA (διατίθεται μόνο με το e-Boost).

 

Εκλεπτυσμένη εσωτερική διακόσμηση με σεβασμό στο περιβάλλον

Εκφραστικές γραμμές, χαρακτηριστικές επιφάνειες και χρήση ιδιαίτερων υλικών καθορίζουν τη νέα, ιδιαίτερα συναισθηματική σχεδιαστική γλώσσα. Το εσωτερικό ανταποκρίνεται στον ψηφιοποιημένο κόσμο. Η standard οθόνη αφής 12 ιντσών βρίσκεται στο επίκεντρο και ελαφρώς υπό γωνία για να προσφέρει τέλεια οπτική στον οδηγό και εύκολη πρόσβαση σε μια σειρά λειτουργιών. Μπροστά στον οδηγό, εμφανίζεται ένας μικρότερος πίνακας οργάνων που παρέχει τις σχετικές με το όχημα πληροφορίες, με απλοποιημένη διάταξη και με απόλυτη ευκρίνεια. Χάρη στο head-up display επαυξημένης πραγματικότητας, σημαντικές πληροφορίες προβάλλονται στο παρμπρίζ και απεικονίζονται οπτικά έξω από το όχημα, στον πραγματικό κόσμο, πληροφορίες όπως δείκτες υποβοήθησης οδηγού, ενδείξεις ταχύτητας και συστήματος πλοήγησης, βελτιώνοντας τη συνολική οδηγική εμπειρία και αναδεικνύοντας την σαφώς οδηγοκεντρική καμπίνα. Ο εσωτερικός χώρος μεγιστοποιείται χάρη στις διαστάσεις του CUPRA Born. Το μεταξόνιο των 2.767mm δίνει τις αναλογίες που χρειάζονται για να φιλοξενήσει άνετα τον οδηγό και τους επιβάτες, ενώ ο χώρος αποσκευών έχει χωρητικότητα 385 λίτρα.

 

Συνδεσιμότητα: Έτοιμο να αποτελέσει μέρος του ψηφιακού οικοσυστήματος

Το CUPRA Born πρόκειται να γίνει αναπόσπαστο μέρος του ψηφιακού οικοσυστήματος, ενσωματώνοντας τις πιο προηγμένες λύσεις ψυχαγωγίας και συνδεσιμότητας.

Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων του CUPRA Born συμβολίζει την προσέγγιση του εσωτερικού στην ψηφιοποίηση. Η οθόνη παρέχει μεγαλύτερη λειτουργικότητα με απόλυτη ευκρίνεια, επιτρέποντας στον οδηγό να βλέπει σημαντικές πληροφορίες. To σύστημα infotainment 12 ” με οθόνη 1.560 x 700 pixel, συνδυάζει τα οφέλη της οθόνης αφής και του φωνητικού ελέγχου. Μπορεί επίσης να εμφανίσει μια σειρά δεδομένων και πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης 3D πλοήγησης, μουσικής, επαφών και μια σειρά πρόσθετων λειτουργιών. Είναι η γέφυρα που κρατά τους πελάτες άμεσα συνδεδεμένους. Το CUPRA Born ενσωματώνει αναγνώριση φωνής, αναμφισβήτητα έναν από τους πιο φυσικούς τρόπους αλληλεπίδρασης με συσκευές,που μειώνει την απόσπαση της προσοχής του οδηγού. Το σύστημα infotainment μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εύρεση πληροφοριών πλοήγησης ή την αναζήτηση μουσικής με ασφαλέστερο και καλύτερο τρόπο. Απλά με τις λέξεις “Hola, Hola” το σύστημα είναι έτοιμο να αλληλεπιδράσει. Στον πυρήνα του CUPRA Born βρίσκεται το CUPRA CONNECT, με την πλήρως αναδιαμορφωμένη εφαρμογή My CUPRA. Το CUPRA CONNNECT ξεκλειδώνει διαδικτυακές υπηρεσίες στο αυτοκίνητο. Οι πελάτες μπορούν να διαχειριστούν τη φόρτιση της μπαταρίας από την εφαρμογή My CUPRA, ορίζοντας το ακριβές ποσοστό φόρτισης της. Ο κλιματισμός μπορεί να ενεργοποιηθεί από απόσταση, ορίζοντας τη θερμοκρασία-στόχο εκ των προτέρων ή αυτόματα μετά το ξεκλείδωμα των θυρών, μαζί με τη θέρμανση των μπροστινών καθισμάτων. Η ενσωματωμένη κάρτα SIM δεν εξασφαλίζει μόνο τη διατήρηση της επαφής με την ψηφιακή μας ζωή, αλλά και βελτιωμένη ασφάλεια στο όχημα καθώς οι χρήστες επωφελούνται από την υπηρεσία eCall. Σε περίπτωση ατυχήματος, το όχημα μπορεί να επικοινωνήσει απευθείας με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης είτε χειροκίνητα είτε αυτόματα.

 

 

Ασφάλεια και ευκολία: Έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο

Η γκάμα των συστημάτων ασφάλειας είναι εκτεταμένη: Predictive Adaptive Cruise Control, Travel Assist, Side and Exit Assist, Traffic Sign Recognition, Emergency Assist και Pre-Crash Assist. Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για τα συστήματα υποβοήθησης παρέχονται απευθείας στον οδηγό χάρη και στο head-up display system επαυξημένης πραγματικότητας.

 

Το Predictive Cruise Control χρησιμοποιεί τις εικόνες των σημάτων οδικής κυκλοφορίας (όπως σήματα ορίων ταχύτητας) από την κάμερα στο παρμπρίζ καθώς και δεδομένα από το σύστημα πλοήγησης (όταν για παράδειγμα ακολουθεί στροφή στην πορεία του αυτοκινήτου) και ανάλογα προσαρμόζει την ταχύτητα του αυτοκινήτου για καλύτερο έλεγχο και πρόβλεψη κινδύνων. Το Travel Assist χρησιμοποιεί πληροφορίες από το ACC και το Lane Assist για να κρατήσει το όχημα στο κέντρο της λωρίδας και να προσαρμόσει την ταχύτητα στο ρεύμα κυκλοφορίας, παρέχοντας παράλληλα υποβοηθούμενη οδήγηση σε όλο το εύρος της ταχύτητας. Η τεχνολογία Side and Exit Assist συμπληρώνει τα κενά που δημιουργούνται από τυφλά σημεία, παρέχοντας οπτική και ηχητική προειδοποίηση. To Exit Warning εκδίδει ακουστική προειδοποίηση όταν ανισχεύσει ότι το άνοιγμα της πόρτας του σταθμευμένου CUPRA Born μπορεί να προκαλέσει ατύχημα. Σύμμαχος για δύσκολες καταστάσεις το Emergency Assist, που διασφαλίζει ότι ο οδηγός παραμένει συγκεντρωμένος στην οδήγηση. Εάν δεν υπάρχει αντίδραση από τον οδηγό, το σύστημα μπορεί να ξεκινήσει τραντάγματα πέδησης, μέχρι και σταδιακή απενεργοποίηση του οχήματος. Όλα τα συστήματα έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργούν ένα απίστευτο επίπεδο ασφάλειας χωρίς η αίσθηση του ελέγχου να αφαιρείται από τον οδηγό. Μια σημαντική παράμετρος σε ένα CUPRA, μια μάρκα που τοποθετεί τις ανάγκες του οδηγού ως κεντρική προτεραιότητα.

 

Το CUPRA Born στην Ελλάδα

Το νέο 100% ηλεκτρικό μοντέλο της CUPRA είναι ήδη διαθέσιμο στις εκθέσεις των τριών CUPRA Dealers στην χώρα μας, της Bελμάρ στην Αργυρούπολη, της Α. Μακρής στο Μαρούσι και της Katakis Autogroup στην Θεσσαλονίκη.   Οι τιμές διάθεσης ξεκινούν από 33.900€ (προ κρατικής επιδότησης), ενώ η πρώτη διαθέσιμη έκδοση  είναι αυτή με την μπαταρία των 58kWh και των 204hp. H έναρξη παραγωγής της έκδοσης με την μπαταρία των 45kWh θα ξεκινήσει τον Μάρτιο, ενώ οι εκδόσεις e-Boost θα είναι διαθέσιμες από τον προσεχή Μάιο.