Η Volvo Cars αντλεί 500 εκατομμύρια ευρώ για την ηλεκτροκίνηση μέσω νέου πράσινου ομολόγου

Η Volvo Cars εξέδωσε με επιτυχία το δεύτερο πράσινο ομόλογό της στις 24 Μαΐου 2022, αντλώντας 500 εκατομμύρια ευρώ από ένα πολυσχιδές φάσμα επενδυτών από όλο τον κόσμο. Οι προεγγραφές υπερέβησαν την έκδοση κατά τρεις φορές, παρά τις αβέβαιες συνθήκες που επικρατούν στη διεθνή αγορά.

 Το σύνολο των αντλούμενων κεφαλαίων προορίζεται για τη χρηματοδότηση και επιτάχυνση του μετασχηματισμού της εταιρείας σε κατασκευαστή αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων έως το 2030 και σε μία κλιματικά ουδέτερη εταιρεία με κυκλική λειτουργία έως το 2040.

 Πάνω από τα δύο τρίτα των εισροών θα χρηματοδοτήσουν την έρευνα και την ανάπτυξη ηλεκτρικών συστημάτων κίνησης για τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα Volvo επόμενης γενιάς και την επένδυση στην τεχνολογία της αντίστοιχης νέας πλατφόρμας, ενώ το υπόλοιπο ένα τρίτο θα επενδυθεί για την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας της εταιρείας στα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

 Το εξαετές πράσινο ομόλογο των 500 εκατομμυρίων ευρώ έχει σταθερό επιτόκιο με μη εξασφαλισμένη εξοφλητική προτεραιότητα και εκδόθηκε υπό το πρόγραμμα Euro Medium Term Note της Volvo Cars. Το ομόλογο λήγει στις 31 Μαΐου 2028, αποφέροντας σταθερό τοκομερίδιο 4,25%, που ισοδυναμεί με 291 μονάδες βάσης πάνω από το επιτόκιο αναφοράς midswap, και θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου.

 Η επιτυχής έκδοση καταδεικνύει ότι εξακολουθεί να υπάρχει ενδιαφέρον για ευκαιρίες βιώσιμων επενδύσεων. Πρωτίστως, η υπερκάλυψη κατά τρεις φορές αποτυπώνει την ισχυρή εμπιστοσύνη με την οποία οι επενδυτές περιβάλλουν τη Volvo Cars, το κλιματικό της σχέδιο και τη στρατηγική της για την ηλεκτροκίνηση.

 

«Η βιωσιμότητα βρίσκεται στο κέντρο του σκοπού λειτουργίας και της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας, αποτελώντας κλειδί για τη μελλοντική μας επιτυχία», δήλωσε ο Björn Annwall (Μπγιόρν Άνβαλ), Οικονομικός Διευθυντής της Volvo Cars. «Το υψηλό ενδιαφέρον για το πράσινο ομόλογό μας είναι ενθαρρυντικό και αποτελεί μια σαφή ένδειξη ότι η αγορά πιστεύει στη Volvo Cars και στα επενδυτικά σχέδια που έχουμε εκπονήσει προκειμένου να υλοποιήσουμε τις φιλοδοξίες μας για το κλίμα. Επιβεβαιώνει, επίσης, τη δέσμευσή μας στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και την προσήλωσή μας στο να γίνουμε μία κλιματικά ουδέτερη εταιρεία.»

 

Η Volvo Cars ήταν ο πρώτος καταξιωμένος κατασκευαστής αυτοκινήτων που δεσμεύτηκε στην κατεύθυνση της αμιγούς ηλεκτροκίνησης και στοχεύει να διαθέτει μόνο αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα έως το 2030. Μέχρι το μέσο της τρέχουσας δεκαετίας, στόχος της εταιρείας είναι οι μισές από τις παγκόσμιες πωλήσεις της να προέρχονται από αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα.