Δείτε το εργοστάσιο που θα κατασκευαστεί το ηλεκτρικό FIAT 500

Η εγκατάσταση ενός υπερσύγχρονου ρομπότ της εταιρείας Comau (μέλος του ομίλου FCA) σε ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια αυτοκινήτου στον κόσμο σηματοδοτεί τη σύνδεση του παρελθόντος και του μέλλοντος. Το εργοστάσιο του Mirafiori γιορτάζει τα 80 χρόνια ζωής, αλλά και το ξεκίνημα της εγκατάστασης μιας νέας γραμμής παραγωγής στην οποία θα κατασκευάζεται το νέο ηλεκτρικό Fiat 500 BEV. Η νέα γενιά οχημάτων που κατασκευάζονται στο Mirafiori συνεχίζουν τη μακρά παράδοση της μονάδας παραγωγής από την οποία πέρασαν περισσότερα από35 μοντέλα, μεταξύ των οποίον και το θρυλικό Fiat 500 του 1957.

Παρουσία επισήμων -συμπεριλαμβανομένων του δημάρχου της πόλης και του περιφερειάρχη- ο Pietro Gorlier, COO του ομίλου FCA για την περιοχή EMEA δήλωσε: «Το Mirafiori εξελίχθηκε παράλληλα με την πόλη του Τορίνο. Μοιράστηκε τις επιτυχίες και τις δύσκολες στιγμές, όμως πάντα βρήκε τον τρόπο να συνεχίσει ακόμα πιο δυνατό. Αποτελεί μία από τις ιστορικότερες γραμμές παραγωγής στην Ευρώπη από την οποία τα τελευταία 80 χρόνια πέρασαν περισσότερα από 28.700.000 αυτοκίνητα.»

Σήμερα περίπου 20.000 εργαζόμενοι απασχολούνται στο βιομηχανικό συγκρότημα σε διάφορες θέσεις (παραγωγή, εξέλιξη νέων οχημάτων, σχεδιασμός, υπηρεσίες πωλήσεων και after sales, κ.α.). Το Mirafiori αποτελεί τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής της FCA στον κόσμο, ενώ στην ευρύτερη περιοχή του Πιεμόντε απασχολούνται επιπλέον 4.000 άτομα για την FCA και 40.000 για προμηθευτές.

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου για το Mirafiori. Η νέα γραμμή παραγωγής είναι ειδικά σχεδιασμένη για ηλεκτρικά οχήματα, με το πρώτο από αυτά να είναι το νέο Fiat 500 BEV. Σήμερα το πρώτο ρομπότ εγκαταστάθηκε, ενώ οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις θα δεχθούν τα νέα μηχανήματα στους αμέσως επόμενους μήνες. Στο τμήμα αμαξωμάτων αναμένεται να τοποθετηθούν 200 ρομπότ, ενώ τα πρώτα αυτοκίνητα προ-παραγωγής θα παραχθούν στα τέλη του έτους. Σχεδόν 1.200 άτομα θα τοποθετηθούν στη γραμμή παραγωγής του 500 BEV η οποία θα μπορεί να κατασκευάζει 80.000 μονάδες ανά έτος με δυνατότητα αύξησης της συνολικής παραγωγής.

Η συνολική επένδυση είναι της τάξης των 700 εκ. ευρώ, ενώ η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει το 2ο τρίμηνο του επόμενου έτους.

«Το νέο μοντέλο σχεδιάστηκε και εξελίχθηκε εδώ. Είναι ένα γνήσιο προϊόν Made in Fiat και Made in Turin. Αποτελεί ακόμα ένα εξαιρετικό παράδειγμα της δυνατότητα που έχουμε να δημιουργούμε πρωτοποριακά προϊόντα στην εταιρεία μας και σε αυτή την πόλη. Στο Τορίνο εξελίσσουμε ένα νέο κέντρο ηλεκτρικών οχημάτων στο οποίο αυτή τη στιγμή εργάζονται 250 άτομα. Το νέο ηλεκτρικό Fiat 500 αντιπροσωπεύει απλά την πρώτη φάση των επενδύσεων μας στο Mirafiori. Θα ακολουθήσει το πρόγραμμα ανανέωσης της γκάμας της Maserati , ξεκινώντας με τη Levante, καθώς και τα υπόλοιπα μοντέλα που έχουμε στο στρατηγικό μας πλάνο.»